Droogte en beplanting

Het is warm en kurkdroog in Nederland, ook in Oost Gelre. Dat is het al enige tijd en voorlopig houdt de droogte nog wel even aan. De hitte en droogte vraagt niet alleen veel van mens en dier, ook planten en bomen ondervinden hier hinder van. Met name nieuwe, jonge aanplant schreeuwt om water in deze periode.

Droogte van Invloed op de beplanting

Het is warm en kurkdroog in Nederland, ook in Oost Gelre. Dat is het al enige tijd en voorlopig houdt de droogte nog wel even aan. De hitte en droogte vraagt niet alleen veel van mens en dier, ook planten en bomen ondervinden hier hinder van. Met name nieuwe, jonge aanplant schreeuwt om water in deze periode. Dat geldt ook voor de nieuwe beplanting aan de Borculoseweg. 

Samen met de Lansink wegenbouw mogen wij, Hendriks Hoveniers uit Didam, de herinrichting van de Borculoseweg verzorgen. Wij hebben de groenstroken langs de weg zoveel mogelijk aangelegd en ingeplant direct achter de werkzaamheden van de aannemer aan. Dit zorgt ervoor dat alles er direct weer netjes en mooi groen aangekleed uit ziet en onkruidvorming wordt beperkt. 

Fase 1 - van de Slinge tot de Aldi - is inmiddels aangeplant en krijgt ook het nodige onderhoud, waarbij de planten ook veel water krijgen van ons. Door de extreme droogte bestaat helaas toch het risico dat niet alle planten de droogte zullen doorstaan, ondanks de vele liters water die we ze geven. Deze planten zullen we op een later moment vervangen. 

De aanplant in fase 2 - van de Aldi tot en met de rotonde - kan pas weer in het najaar, als het plantseizoen weer aanbreekt en de omstandigheden voor de planten beter zijn. Tot die tijd zullen we ook op dit deel van het project onderhoud doen en met name de onkruidgroei zoveel mogelijk beperken. In deze fase zullen we ook zorgen voor de vervanging van de planten uit fase 1 die het door de enorme hitte niet hebben gered.

Het mag duidelijk zijn dat zeker in de zomer water van levensbelang is voor bloemen en planten. Hieronder nog een aantal tips voor alle inwoners van Oost Gelre om je tuin optimaal de zomerhitte te laten doorstaan:

  • Geef veel liever 1x per week veel water dan elke dag een beetje. De planten krijgen daardoor langere wortels waarmee ze dieper in de bodem op zoek kunnen naar water.
  • Geef planten bij voorkeur water in de vroege ochtend. Overdag in de zon verdampt een deel van het water namelijk en bij sproeien in de avond is de kans op schimmelvorming groter omdat de planten nat blijven.  
  • Probeer het water zo dicht mogelijk bij de wortels van de plant te krijgen, zodat het water ook door de plant wordt opgenomen i.p.v. direct weer in de bodem verdwijnt. Daarnaast zorgen bodembedekkers ervoor dat de grond water beter vast houdt. 
  • Maak gebruik van grondwater (zeker als dit niet teveel ijzer bevat) en vang regenwater op. Beide zijn een duurzaam en goedkoop alternatief voor leidingwater. 


Geniet van je tuin en het mooie weer!

Diderik Corts
Hendriks Hoveniers


Geef een groene boost aan uw tuin
~Diderik Corts
(0316) 26 81 07 info@hendriksultiemeklasse.nl